Poker nybegynder

Jeg vil nedenfor prøve belyse nogle af de typiske fejl som mange nybegyndere laver, og som kan få konsekvenser for ens pokerspil medmindre man hurtigst muligt får rettet op på disse fejl.

Ligesom ethvert spil der involverer kort, er der også i poker noget held involveret, men hvis du er ny til at spille Texas Hold ‘Em, så skal du vide at det også er et spil der kræver en masse færdigheder. Poker er meget in verden over og masser af millioner af mennesker spiller dagligt online poker. Når man betragter alle disse spillere, vil man se ufatteligt mange pokerspillere der laver mange almindelige fejl. Nedenfor er en liste over 7 af de mest almindelige fejl, som nybegyndere i Texas Hold ‘Em laver samt tips og råd til hvordan du justerer dit spil for at komme de kostbare fejl til livs.

 

Spil online poker hos Danske Spil >>

* Få 1000 kr. velkomstbonus hos Danske Spil Poker

 

#1: Folk spiller alt for mange hænder

Dette er den største fejl af alle de fejl, som nybegynderen laver og det er næsten alle poker nybegyndere der gør det. På en måde er det ganske forståeligt. Fordi når nu man sidder bordet, så er det da klart at man også gerne vil spille. Problemet er bare at ikke alle hænder er lige gode at spille, og man skal lære at skelne mellem hændernes styrke før floppet og at en hånd som [8:d;10:s] måske ligner en god hånd, men langt fra er det. Derfor er det bedre at smide denne hånd og vente på en bedre hånd.

Et andet problem som også er med til at nybegynderen spiller for mange hænder, er at de alt for ofte har lyst til at spille hænder der indeholder et es. Hvis du eksempelvis har

[a:s;2:h]

hvor store tror du så dine vinder chancer er, hvis din modstander han eksempelvis sidder med

[a:d;k:k]

Du har ca. 24 % for at vinde hånden mod modstanderens knap 72 %, hvilket bestemt ikke er gode odds i længden. Det er blandt derfor det er super vigtigt at man som ny pokerspiller hurtigst muligt lærer hændernes styrke og lærer at udvælge sine starthænder med stor omhu. Kort sagt gælder det om at forsøge at holde sig til kun at spille de øverste 10-20 hænder på denne skala, afhængigt af din position ved bordet.

Forslag til hænder som kan spilles:

Tidlig position (første to/tre pladser efter den store blind)
Par: AA-99
Suited: AKs-ATs, KQs-KJs, QJs, JTs
Offsuit: AK-AQ, KQ
Vær dog opmærksom på at hvis du åbner fra tidlig position og bliver reraiset så er sandsynligheden for at modstanderen har en god hand endog rigtig stor og man skal overveje at folde sin egen hånd
Midt-position (de tre pladser i midten)
Par: AA-66
Suited: AKs-A10s, KQs-K10s, QJs-Q10s, JTs
Offsuit: AK-AQ, KQ
Sen position (cut-off seat og button og small blind)
Par: AA-44
Suited: Axs, KQs-K10s, QJs-Q10s, JTs-J9s, 109s-108s, 98s, 87s, 76s
Offsuit: AK-AQ, KQ-KJ

# 2: Spiller for mere end du har råd til

Dette bør være almindelig sund fornuft, og alligevel sker det alt for ofte at man ser folk der spiller for flere penge end de har råd til at tabe. Typisk sker det efter et eller flere såkaldte bad beats, hvor man er stor favorit til at vinde hånden, men alligevel taber.

Det er klart det er ekstremt frustrerende når dette sker, og man kan både blive sur, ærgerlig og ligefrem arrig. Det er dog et faktum, at poker er et spil der er baseret på sandsynligheder og der er næsten altid en sandsynlighed for at man kan tabe en hånd der ligner en vinderhånd, hvis der stadig mangler at blive vendt et kort.

Dette er noget som man må lære at indse at det er en del af spillet og det kan gå begge veje. En anden årsag til at folk (ikke kun nybegyndere) spillere for flere penge end budgettet kan klare, er at man ser folk blive for grådige, og bevæger sig op på højere takster for at vinde flere penge. Dette kan blive ekstremt farligt da det dels er dyrere at tabe på de højere takster, men også der er også det faktum at på de højere takster, der sidder der højest sandsynligt også det bedre spillere.

Det er og bliver en utrolig dårlig kombination at blande høje takster og dygtigere spillere end en selv sammen. Dette simpelthen fordi at risikoen for at du taber er større, grundet forskellen på færdighederne. Spil derfor kun med indskud som du ved du har råd til at tabe og spil primært kun mod de folk der er på niveau med dig eller dårligere.

# 3: Følelser/Tilt

Følelser er generelt gode når man skal konkurrere i en eller anden sport, men de har absolut ingen plads ved et pokerbord. Bad beats vil ske uanset hvor dygtig man er eller hvor gode kort man får på hånden til at starte med.

Med andre ord, kan man aldrig slippe for at prøve at tabe en rigtig god hånd og man må derfor lære at leve med disse sure tab og ikke lade sig rive med af stemningen og lade det gå udover ens humør og i sidste ende sit pokerspil.

Der vil forekomme tabende sessions i poker og det værste man efterfølgende kan gøre, er at spille videre blot for at prøve at vinde det tabte hjem igen. Endnu værre er det hvis man forsøger at gå op i indsats størrelse for at vinde det tabte hjem. Som førnævnt sidder der kun bedre spillere og venter på dig deroppe og hvis du i forvejen er i dårligt humør er der stor sandsynlighed for at du ikke spiller optimalt.

Udover at man risikere at tabe alle ens penge, risikerer man også at man finder selv ved pokerbordene dagen efter igen, hvilket der i sig selv ikke er noget galt i. Ofte er det bare med det forkerte motiv man sætter sig til at spille igen dagen efter.

Nogle gange kan det faktisk være en god ide at holde en længere pause fra pokerspillet, hvis man har været ude for en grim poker oplevelse i forbindelse med et eller flere bad beats, med et eller flere tabende sessions til følge. Det er lige så vigtigt at lære at styre og kontrollere sine følelser og undgå tilt, som at lære at spille korrekt poker.

Ordet bad beat har faktisk ikke en berettigelse i poker. At man taber en hånd hvor man er stor favorit er ganske enkelt et udtryk for, at den ringe matematiske sandsynlighed som fandtes for at modstanderen ville vinde desværre indtraf. Tag de sure pots med et smil og glem dem når du spiller videre.

# 4: Kopiere andres spil

Alt for mange spillere forsøger at lære at spille poker ved at kopiere stilarter som de ser andre pokerspillere benytte. Det kan være nogen ved bordet, en slægtning af familien, eller nogle proér de har set i World Series of Poker på TV. Hvis dette er tilfældet, kan det have katastrofale følger.

Man skal huske på den kendsgerning, at mange mennesker, der spiller poker er wannabes, der selv er forfærdelige til at spille poker. Dermed vil du blot overfører de andres dårlige kvaliteter og færdigheder til dig selv. Ville du eksempelvis kopiere en eksamenstest fra en der er dumpet til eksamen? Nej vel! Hvorfor så imitere en pokerspiller, der selv ville dumpe ved en pokertest?

Når du ser de store professionelle pokerspillere i fjernsynet lave spektakulære ting, hvor de på imponerende vis vinder hænder ved at bluffe eller ved at fange de andre i store bluffs, så ser du kun de gange hvor det lykkes og det ser godt ud.

Du ser ikke de 30 gange forinden hvor det ikke lykkedes for dem, og det kan give et meget forvrænget billede af pokerspillet. Ofte ligger der mange flere tanker og motiver bag deres handlinger end man kan forestille sig, og det ser derfor meget nemmere ud end det rent faktisk er.

Der kan ligge flere timer af observationer bag et call som du ser på tv. Spillerne har måske opfanget små tells fra modstanderen som du ikke selv kan se med det blotte øje, når du sidder foran skærmen. Derfor er det farligt at kopiere andres spillestil fordi situationen slet ikke er den samme, når du selv sidder foran din pc og vil prøve at lave de samme spektakulære træk. Det er simpelthen umuligt at overføre andres timevise og årelange erfaringer til dig, blot ved at se dem spille et par hænder i fjernsynet.

Det samme gælder hvis du ser en anden pokerspiller lave nogle vilde træk og vinder store pots og mange penge, da det sagtens kan ske at du er vidne til en person der slet ikke ved hvad han laver og blot har oddsene på sin side, og ikke vil vinde i længden. I den situation er det ligeså farligt at kopiere hans stil da du ganske enkelt blot kopiere hans dårlige evner og manglende færdigheder. Om man vil det eller ej, så ligger der ufatteligt meget tænkning bag pokerspillet, og der er ikke nogen nem vej til at lære disse teorier.
Der er kun en vej og det er at læse og studere spillet og derigennem finde sin egen spillestil.

# 5: overvurdere suitede hænder

Dette er en af de mest almindelige fejl, som man gang på gang ser nybegyndere lave. Det er korrekt at man med en suited (samme kulør) start hånd, øger ens vinderchancer med et par procenter, men mere er det heller ikke.

Gør det derfor ikke til en regel at bare fordi den er suited så skal den spilles. Spørg hellere dig selv ville du spille den samme hånd hvis ikke den var suited? Nøgleordet er simpelthen at de få procenter du får ved en suited hånd, slet ikke er nok til at argumentere for at alle suitede hænder absolut skal spilles.

Smid derfor hellere dine små suitede hænder væk før floppet, fordi de kan være forbundet med rigtig mange problemer efter floppet. Der er ganske enkelt alt for mange spillere (heldigvis) der går til floppet med for mange marginale hænder såsom små suitede hænder. Chancen for at floppe en flush er omkring 1 %, og chancen for at floppe et flush draw af enhver art er 12 %.

Skal du endelig spille en suited hånd, så sørg som minimum for at det er en connected hånd, altså en sammenhængende hånd som eksempelvis: [9:d;10:d]

Sørg også for at din er så høj som muligt, for at øge dine muligheder for både at kunne lave en straight og en flush af så høj rang som muligt og dermed mindske risikoen for at andre kan slå din hånd når du rammer.

# 6: Bluffe for meget

Måske har du hørt eller set store bluffs og har fået opfattelsen af at bluff er en stor del af pokerspillet. Faktum er, at det faktisk er en meget lille del af pokerspillet, og for alt i verden ikke må overdrives. Der er ikke noget som at få et kæmpe bluff til at sidde lige i skabet, og se modstanderen folde sin hånd, når man ved at man absolut ingen vinderchance har medmindre modstanderen folder.

Det kan derfor være yderst tiltrækkende at forsøge at lave disse bluffs.

Sandheden er bare, at det i længden ikke er profitabelt at bluffe for meget og det kræver at man virkelig ved hvad man gør før man gennemfører et bluff.

Som nybegynder bør du i princippet slet ikke tænke i de baner og overveje at bluffe dig frem. Som nybegynder er det langt bedre at stramme sit spil op og spille på de bedste hænder, frem for at lade som om at man har de bedste hænder. Det er først når du forstår spillet godt nok i forhold til at læse din modstander korrekt størstedelen af tiden, til at forstå byde mønstre, til at spotte andre spillere som bluffer at du bør begive dig ud i større bluffs.

Selv de bedste spillere i verden bluffer et minimalt antal af gange, fordi de ved at denne den skal udgøre den mindste del af deres spil, da det oftere kan få dem i knibe, end det givet dem en sejr.

Det skal dog siges at man oftest bør byde sin hånd hvis man har raiset før floppet. Uanset om du har ramt eller ej så skal modstanderen bestemt altid have chancen for at smide sin hånd.

Konklusionen er at du bør læse yderligere materiale om det at bluffe, da det er et stort og vigtigt område at få helt styr på i poker.

# 7: overspil ikke AK

Hvis du har [a:d;k:h] før floppet, er det for mange nybegyndere nærmest som at sidde med [a:d;a:h]

Dette er klart en overvurdering af hånden. Der hvor man især ser mange nybegyndere overspille deres AK, er når de ikke rammer hverken A eller K på floppet. Her har nybeyndere ofte en tendens til at overspille hånden ved at byde alt for meget eller har svært ved at folde den hvis modstanderen byder.

Selv når man rammer et es eller en konge skal man træde varsomt. Godt nok har man TPTK (største par med største kicker) men det er desværre ikke altid nok i poker.

Afslutning

Med disse råd håber jeg, at du som nybegynder i pokeren har fået blod på tanden i forhold til at studere poker lidt førend du spiller på fuld kraft. Det kræver altså mere end som så at vinde i dette tankesportsspil.

Husk i øvrigt at det er en god ide at starte med at spille de helt lave takster, eller eventuelt tage imod et af de mange tilbud du kan få fra poker rummene om at deltage i deres velkomst freerolls.

Leder du efter et godt pokersite at spille hos, kan vi varmt anbefale f.eks. Danske Spil Poker, hvor du får en stor velkomstbonus, som er nem at spille fri. Derudover byder Danske Spil Poker på et stort udvalg af cash games og turneringer døgnet rundt, så du kommer aldrig til at sidde og vente ved bordene uden at have nogen at spille med.